Laddar Evenemang
" "

Lina Palmgren: dansar arkivet

19:00–21:00 Dans
12 maj
19:00–21:00
Köp biljett

I samband med festivalen STHLM DANS visar Scenkonstmuseet en dansföreställning som lyfter arkiven. Se hur arkivmaterial från Svenskt visarkiv kombineras med livedans i föreställningen “dansar arkivet” av Lina Palmgren.

Dansföreställning med Lina Palmgren

På uppdrag av Svenskt visarkiv har koreografen och dansaren Lina Palmgren skapat en dansföreställning där material med ljud och bild från arkivet tolkas genom dans.

Med projektioner av arkivmaterial och Palmgrens eget dansande skapar hon en lek med olika tidslager och medier. Genom folkdans kontrasterar Palmgren sitt dansande mot äldre stilar och skapar ett sammanflätande av dansande röster från olika tider.

Även inspelningsmediernas brus, surr och knaster bearbetats till kompositioner som i samspel med traditionsinspelningar framhäver dansens rum.

Samtal om dansarkivet

Efter föreställningen hålls ett samtal om dansaren och arkivet med Lina Palmgren (dansare och koreograf), Anna Björk (forskningsarkivarie inom dans) och Dan Lundberg (generaldirektör på Musikverket). Moderator: Lars Annersten.

I samtalet berörs vad det innebär att levandegöra arkivmaterial, hur danskunskap traderas från kropp till kropp och hur olika arkivpraktiker kan se ut när det handlar om dans. Det pratas även om kvällens föreställning och Palmgrens arbete med ”dansar arkivet”.

Program

  • 19.00–19.45: Dansföreställning
  • 20.00–21.00: Samtal om dansarkivet

Biljetter

  • Årskort: gratis, boka biljett kostnadsfritt
  • Vuxen: 170kr
  • Studerande/Pensionär: 120kr
  • Om du har ett festivalpass till STHLM Dans: 136kr

Köp biljett

Lina Palmgren

Lina Palmgren är verksam som koreograf, dansare och pedagog. Hon är utbildad i folkdans vid Danshögskolan (–2006), Malungs Folkhögskola och NTNU, Trondheim, med dansaren och pedagogen Ami Dregelid som främsta förebild och lärare. Hon är också butohdansare med konstnärsnamnet KAI-EN efter flera års studier för butohkonstnären och koreografen SU-EN (2005–2010), och leder i dag KAI-EN Butoh Company.

Läs mer om föreställningen

Scenkonstmuseet är en av scenerna i STHLM DANS. Föreställningen är ett samarbete mellan Scenkonstmuseet och Svenskt visarkiv.

Skrivet av Scenkonstmuseet den 6 april, 2023