Årskurs 4–6

Utforska ljud och rörelse med hela kroppen, skapa ljuv musik, bygg instrument och teaterdockor eller lös vårt kluriga quiz. Hos oss kliver ni in i teaterns, musikens och dansens värld och lär er mer om scenkonstens roll i samhället.

Bokning

bokning@scenkonstmuseet.se 
08-519 554 94, telefontid tis–tor kl 14–16

Innehållet i följande utbud kan anpassas för att passa just er grupp. Kontakta oss gärna för mer information! Bokade visningar förläggs i möjligaste mån kl 9 eller kl 10.15.

Besök på egen hand

Föranmälan: 08-519 567 00

Välkomna att besöka museet på egen hand! Skolgrupper har fri entré till museet alla dagar i veckan. Ni behöver vara en lärare per 10 elever för att få en så bra upplevelse som möjligt. Föranmäl ert besök så att vi kan undvika krockar med bokade visningar i utställningarna. 

Sound Check: Make it, Play it

Sound Check är en utställning som får ditt hår att stå på ända och din kropp att vibrera. Kom och skapa ljud, oljud och ljuv musik. Här får ni testa syntförsedda cyklar, uppmickade pumps och ljudprogrammerade gungor.

Boka en visning om ljud och instrumentutveckling där både fysik och teknik ingår kombinerat med eget skapande och utforskande. Visningen kan kombineras med någon av museets workshoppar.

Utställningen visas 16 februari–18 augusti. Max 30 deltagare. Pris: 800 kronor.

Visning i På scen

Utforska, skapa och reflektera i utställningen På Scen. Välj en fördjupning i en av utställningens tre delar: teater, musik eller dans.

Max 30 deltagare. Pris: 800 kronor.

Puff Picture

Musik

Vad är egentligen ljud? Hur lyssnar vi på musik? Bekanta er med olika instrument och se hur de har utvecklats över tid. Skapa egen musik med instrument från 1600-talet fram till nutid i Samplingsbaren och upplev Ljudskogen.
Puff Picture

Dans

Från tyllkjolar till skrothögar. Vad kan dans vara? Kan man dansa var som helst? Och vad ska man ha på fötterna? Upplev och prova olika rörelseuttryck i Dansboxen. Dansa fram musik i Gestrumentet och testa Dansarkivet.
Puff Picture

Teater

Upplev teaterns magi med sinnrika scenmodeller, se välkända böcker bli teater i mikroformat och möt några yrkesgrupper inom teatervärlden. Prova kostymer i kostymförrådet och teatersmink i den digitala sminkspegeln.

Verkstäder och workshoppar

Bygg och skapa i museets ateljé eller sjung, dansa och spela i en workshop. Max 15 deltagare. Pris teaterworkshop: 1200 kronor. Övriga: 800 kronor.

Puff Picture

Instrumentbygge

Burkbas och klarinettuta. Greppa såg, hammare och fil och bygg egna, enkla instrument av återvinningsmaterial i museets ateljé.
Puff Picture

Dockverkstad

Omöjliga, fantastiska, fantasifulla och overkliga. Skapa egna teaterdockor eller skuggspelsfigurer.
Puff Picture

Trumbygge

Bygg ett av världens äldsta instrument i museets ateljé. Materialkostnad tillkommer.
Puff Picture

Trumworkshop

I denna workshop spelar vi olika trumrytmer ihop och utforskar musikens byggstenar.
Puff Picture

Teaterworkshop

Lekfullhet och eget skapande står i centrum i denna workshop där vi utgår från dramatikens klassiker.

Material vid besök på egen hand

Låt eleverna sätta tänderna i museets kluriga quiz eller låt dem prova på teater, musik och dans med våra skapande uppgifter. Materialet finns att ladda ner nedan. 

Ur Grundskolans läroplan

”Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.”

Ur Grundskolans läroplan (skolans värdegrund och uppdrag)