Årskurs 7–9

Kliv in i teaterns, musikens och dansens värld – på scen och bakom kulisserna. Vad behövs för att skapa scenkonst? Hur tar scenkonsten plats i samhället? Utforska, diskutera och skapa i våra interaktiva stationer.

Bokning

Bokningen är stängd för sommaren fram till 14 augusti.

bokning@scenkonstmuseet.se 
08-519 554 94, telefontid tis–tor kl 14–16

Innehållet i följande utbud kan anpassas för att passa just er grupp. Kontakta oss gärna för mer information. Bokade visningar förläggs i första hand till klockan 9.00 eller kl 10.15. Efter visningen går det bra att äta medhavd matsäck i vårt matsäcksrum. Däremot får man vänta till klockan 11 då museet öppnar, om man vill fortsätta att utforska museet på egen hand.

Besök på egen hand

Föranmälan: 08-519 567 00

Välkomna att besöka museet på egen hand! Skolgrupper har fri entré till museet alla dagar i veckan. Ni behöver vara en lärare per 10 elever för att få en så bra upplevelse som möjligt. Föranmäl ert besök så att vi kan undvika krockar med bokade visningar i utställningarna. 

Längre ner på sidan hittar du lärarhandledning samt både skriftliga och skapande uppgifter att ladda ner och som eleverna kan genomföra.

Visning i På scen

Utforska, skapa och reflektera i utställningen På Scen. Välj mellan våra två visningalternativ: musik eller dans och teater.

Genom ett unikt samarbete under hösten 2019, kan medarbetare från Dramaten komma att besöka visningen i dans och teater för att berätta om arbetet bakom en föreställning.

Max 30 deltagare. Pris: 800 kr. Visningen är 60 min inklusive tid för eget utforskande.

Puff Picture

Musik

Vad är egentligen ljud? Hur lyssnar vi på musik? Bekanta er med olika instrument och se hur de har utvecklats över tid. Skapa egen musik med instrument från 1600-talet fram till nutid i Samplingsbaren och upplev Ljudskogen.
Puff Picture

Dans och teater

Hur kan du berätta och uttrycka dig genom dans och teater? Vad kan dans vara? Vilket arbete ligger bakom en teateruppsättning? Upplev och prova olika rörelseuttryck, kostymer och digitalt teatersmink.

Verkstäder och workshoppar

Bygg och skapa tillsammans med muséets pedagoger

Max 15 deltagare. Pris: 800 kronor. Tidsåtgång cirka 45-60 minuter

Puff Picture

Skuggspelsbygge

Omöjliga, fantastiska, fantasifulla och overkliga. Bygg egna skuggspelsfigurer i museets ateljé.
Puff Picture

Dockverkstad

Skapa din egen handdocka. Materialkostnad om 30 kr per docka tillkommer.
Puff Picture

Trumworkshop

I denna workshop spelar vi olika trumrytmer ihop och utforskar musikens byggstenar.

Paket: Visning och verkstad för helklass

Kombinera visning och verkstad för hela klassen. Två grupper turas om att gå visning och att arbeta i ateljén. Kombinera fritt bland våra visningar och workshoppar.

Max cirka 30 elever. Pris 2800 kronor. Tidsåtgång: 45x45 minuter. Bokningsbar tid: tisdag-fredag 9.30

Material inför besöket

Ta gärna hjälp av vår lärarhandledning med tillhörande elevuppgifter. Materialet finns att ladda ner nedan.

På Scen

Ur Grundskolans läroplan

”Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.”

Ur Grundskolans läroplan (skolans värdegrund och uppdrag)