Årskurs 7–9

Kliv in i teaterns, musikens och dansens värld – på scen och bakom kulisserna. Vad behövs för att skapa scenkonst? Hur tar scenkonsten plats i samhället? Utforska, diskutera och skapa i våra interaktiva stationer.

Bokning

bokning@scenkonstmuseet.se 
08-519 554 94, telefontid tis–tor kl 14–16

Innehållet i följande utbud kan anpassas för att passa just er grupp. Kontakta oss gärna för mer information! Bokade visningar förläggs i möjligaste mån kl 9 eller kl 10.15.

Besök på egen hand

Föranmälan: 08-519 567 00

Välkomna att besöka museet på egen hand! Skolgrupper har fri entré till museet alla dagar i veckan. Ni behöver vara en lärare per 10 elever för att få en så bra upplevelse som möjligt. Föranmäl ert besök så att vi kan undvika krockar med bokade visningar i utställningarna. 

Visning i Sound Check: Make it, Play it

Sound Check är en utställning som får ditt hår att stå på ända och din kropp att vibrera. Kom och skapa ljud, oljud och ljuv musik. Här får ni testa syntförsedda cyklar, uppmickade pumps och ljudprogrammerade gungor.

Boka en visning om ljud och instrumentutveckling där både fysik och teknik ingår kombinerat med eget skapande och utforskande. Visningen kan kombineras med någon av museets workshoppar.

Utställningen visas 16 februari–18 augusti. Max 30 deltagare. Pris: 800 kronor.

Visning i På scen

Utforska, skapa och reflektera i utställningen På Scen. Välj en fördjupning i en av utställningens tre delar: teater, musik eller dans.

Max 30 deltagare. Pris: 800 kronor.

Puff Picture

Musik

Vad är egentligen ljud? Hur lyssnar vi på musik? Bekanta er med olika instrument och se hur de har utvecklats över tid. Skapa egen musik med instrument från 1600-talet fram till nutid i Samplingsbaren och upplev Ljudskogen.
Puff Picture

Dans

Från tyllkjolar till skrothögar. Vad kan dans vara? Hur har normerna förändrats över tid? Och vad kan utgöra en scen? Upplev och prova olika rörelseuttryck i Dansboxen, dansa fram musik i Gestrumentet och testa Dansarkivet.
Puff Picture

Teater

Vad behövs för att skapa teatermagi? Kan teater förändra samhället? Möt olika yrkesgrupper inom teatervärlden, se sinnrika scenmodeller och välkända texter gestaltade på scen. Botanisera i Kostymförrådet och prova den digitala sminkspegeln.

Visning: Estetisk kommunikation

Hur påverkas vi av musik? Vad berättar en scenografi och hur uttrycker vi oss genom kroppen? Visningen går genom utställningen På Scen och uppmärksammar olika sätt att kommunicera och uttrycka sig genom teater, musik och dans.

Max 30 deltagare. Pris: 800 kronor.

Verkstäder och workshoppar

Max 15 deltagare. Pris teaterworkshop: 1200 kronor. Övriga: 800 kronor.

Puff Picture

Skuggspelsbygge

Omöjliga, fantastiska, fantasifulla och overkliga. Bygg egna skuggspelsfigurer i museets ateljé.
Puff Picture

Trumworkshop

I denna workshop spelar vi olika trumrytmer ihop och utforskar musikens byggstenar.
Puff Picture

Teaterworkshop

Lekfullhet och eget skapande står i centrum i denna workshop där vi utgår från dramatikens klassiker.

Material inför besöket

Ta gärna hjälp av vår lärarhandledning med tillhörande elevuppgifter. Materialet finns att ladda ner nedan.

Sound Check

På Scen

Ur Grundskolans läroplan

”Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.”

Ur Grundskolans läroplan (skolans värdegrund och uppdrag)