Årskurs 7–9

Kliv in i teaterns, musikens och dansens värld – på scen och bakom kulisserna. Vad behövs för att skapa scenkonst? Hur tar scenkonsten plats i samhället? Utforska, diskutera och skapa i våra interaktiva stationer.

Bokning

Bokade visningar förläggs i första hand till klockan 9.00 eller kl 10.15. Efter visningen går det bra att äta medhavd matsäck i vårt matsäcksrum. Däremot får man vänta till klockan 11 då museet öppnar, om man vill fortsätta att utforska museet på egen hand.

Gör en bokningsförfrågan genom att skicka ett mejl där ni anger när ni vill komma (datum och tid), vilken aktivitet det gäller (visning eller workshop) samt vilken ålder/årskurs och antal deltagare som bokningen gäller. Innehållet i utbudet kan anpassas för att passa just er grupp. Kontakta oss gärna för mer information.

Skicka förfrågan till: bokning@scenkonstmuseet.se
eller kontakta oss på: 08-51955494, telefontid tis–tor kl 14–16.

Våra skolprogram uppfyller kraven för Skapande skola-projekt. Läs mer om bidraget och programförslag här. Sista ansökningsdag är 4 februari.

Besök på egen hand

Föranmälan: 08-519 567 00

Välkomna att besöka museet på egen hand! Skolgrupper har fri entré till museet alla dagar i veckan. Ni behöver vara en lärare per 10 elever för att få en så bra upplevelse som möjligt. Föranmäl ert besök så att vi kan undvika krockar med bokade visningar i utställningarna. 

Längre ner på sidan hittar du lärarhandledning samt både skriftliga och skapande uppgifter att ladda ner och som eleverna kan genomföra.

Visning i På scen

Utforska, skapa och reflektera i utställningen På Scen. Välj mellan: Musik – instrument och ljud, Teater och Dans – estetiska uttryck eller Dockteater.

Max 30 deltagare. Pris: 850 kr. Visningen är 60 min inklusive tid för eget utforskande.

Puff Picture

Musik

Vad är egentligen ljud? Hur lyssnar vi på musik? Bekanta er med olika instrument och se hur de har utvecklats över tid. Skapa egen musik med instrument från 1600-talet fram till nutid i Samplingsbaren och upplev Ljudskogen.
Puff Picture

Dans och teater

Hur kan du berätta och uttrycka dig genom dans och teater? Vad kan dans vara? Vilket arbete ligger bakom en teateruppsättning? Upplev och prova olika rörelseuttryck, kostymer och digitalt teatersmink.
Puff Picture

Dockteater

Hur arbetar en dockmakare och hur får dockorna liv? Dockspel kan innehålla allt från enkla föremål till avancerad teknik. Inspirerande dockor från olika traditioner och spelstilar blandas med populära tv-dockor. Här kan du prova din egen berättelse på en Scen i litet format med ljudeffekter och ljus.

Verkstäder och workshoppar

Bygg och skapa tillsammans med museets pedagoger

Max 15 deltagare. Pris: 850 kronor. Tidsåtgång cirka 45-60 minuter

Puff Picture

Skuggspelsbygge

Omöjliga, fantastiska, fantasifulla och overkliga. Bygg egna skuggspelsfigurer i museets ateljé.
Puff Picture

Dockverkstad

Skapa din egen handdocka. Materialkostnad om 30 kr per docka tillkommer.
Puff Picture

Trumworkshop

I denna workshop spelar vi olika trumrytmer ihop och utforskar musikens byggstenar.

Paket: Visning och verkstad för helklass

Kombinera visning och verkstad för hela klassen. Två grupper turas om att gå visning och att arbeta i ateljén. Kombinera fritt bland våra visningar och workshoppar.

Max cirka 30 elever. Pris 3000 kronor. Tidsåtgång: 45x45 minuter. Bokningsbar tid: tisdag-fredag 9.30

Material inför besöket

Ta gärna hjälp av vår lärarhandledning med tillhörande elevuppgifter. Materialet finns att ladda ner nedan.

På Scen

Ur Grundskolans läroplan

”Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.”

Ur Grundskolans läroplan (skolans värdegrund och uppdrag)