Årskurs F–3

Kliv in i teaterns, musikens och dansens värld. Utforska ljud och rörelse med hela kroppen, skapa instrument och teaterdockor i vår ateljé eller följ spåren efter Scengångaren – museets egen inneboende.

Bokning

bokning@scenkonstmuseet.se 
08-519 554 94, telefontid tis–tor kl 14–16

Innehållet i följande utbud kan anpassas för att passa just er grupp. Kontakta oss gärna för mer information! Bokade visningar förläggs i möjligaste mån kl 9 eller kl 10.15.

Besök på egen hand

Föranmälan: 08-519 567 00

Välkomna att besöka museet på egen hand! Skolgrupper har fri entré till museet alla dagar i veckan. Ni behöver vara en lärare per 10 elever för att få en så bra upplevelse som möjligt. Föranmäl ert besök så att vi kan undvika krockar med bokade visningar i utställningarna. 

Visning i På scen

Utforska, skapa och reflektera i utställningen På Scen. Välj en fördjupning i en av utställningens tre delar: teater, musik eller dans.

Max 30 deltagare. Pris: 800 kr

Puff Picture

Musik

Vad är egentligen ljud? Hur lyssnar vi på musik? Bekanta er med olika instrument och se hur de har utvecklats över tid. Skapa egen musik med instrument från 1600-talet fram till nutid i Samplingsbaren och upplev Ljudskogen.
Puff Picture

Dans

Från tyllkjolar till skrothögar. Vad kan dans vara? Kan man dansa var som helst? Och vad ska man ha på fötterna? Upplev och prova olika rörelseuttryck i Dansboxen. Dansa fram musik i Gestrumentet och testa Dansarkivet.
Puff Picture

Teater

Upplev teaterns magi med snurrande scenmodeller, se Mio min mio i mikroformat och en alldeles knäpptyst Pippi Långstrump. Prova kostymer i kostymförrådet och teatersmink i den digitala sminkspegeln.

Verkstäder och workshoppar

Bygg och skapa i museets ateljé eller sjung, dansa och spela i en workshop. Max 15 deltagare. Pris teaterworkshop: 1200 kronor. Övriga: 800 kronor.

Puff Picture

Instrumentbygge

Kazoo och klarinettuta. Greppa såg, hammare och fil och bygg egna, enkla instrument av återvinningsmaterial i museets ateljé.
Puff Picture

Dockverkstad

Omöjliga, fantastiska, fantasifulla och overkliga. Skapa egna teaterdockor eller skuggspelsfigurer.
Puff Picture

Trumbygge

Bygg ett av världens äldsta instrument i museets ateljé. Materialkostnad tillkommer. Från årskurs 3.
Puff Picture

Trumworkshop

I denna workshop spelar vi olika trumrytmer ihop och utforskar musikens byggstenar.
Puff Picture

Teaterworkshop

Lekfullhet och eget skapande står i centrum i denna workshop där vi utgår från dramatikens klassiker.

Scengångarens barnspår

Ni följer på egen hand Scengångarens spår och svarar på finurliga frågor med hjälp av häftet ”En klurig vandring i museet”. Kanske kan ni lista ut vilket artistnamn Scengångaren har? Häftet är gratis och hämtas i receptionen. 

Kostnadsfritt/ingår i entrén. Glöm inte att föranmäla ert besök! 

Ur Grundskolans läroplan

”Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.”

Ur Grundskolans läroplan (skolans värdegrund och uppdrag)