Om Scenkonstmuseet

Magi på scen och bortom strålkastarljuset

Lev ut en barndomsdröm, dansa fram musik, sjung duett med ett trapphus, testa teatersmink utan kladd och mixa din egen låt. På Scenkonstmuseet får du uppleva scenkonstens spännande historia och samtid.

Här varvas fascinerande föremål som scenkostymer, musikinstrument och originalmanuskript med interaktiva stationer och allkonstverk.

Mitt i Stockholm

Scenkonstmuseet ligger i centrala Stockholm i en av norra Europas äldsta bevarade industribyggnader, det vackra Kronobageriet med anor från 1600-talet. Lokalerna har under årens lopp fungerat som bland annat bageri, vapenförråd och brännvinslager. Det unika huset är en lika stor del av museet som föremålen och installationerna. I huset finns även museets prisade café Stora bageriet.

En samling i världsklass

Scenkonstmuseet har en stor samling med nära 50 000 föremål. Samlingen har byggts upp under mer än 100 år och utgörs av bland annat instrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst. Intendenter arbetar kontinuerligt med bevarande, dokumentation och stöd till forskning. Museets instrumentsamling är en av världens största med över 6 000 instrument, de äldsta från tidigt 1600-tal. En rad föremål finns att se på museet men den allra största delen förvaras i särskilda lokaler som kan besökas efter bokning via e-postadressen: samling@scenkonstmuseet.se.

Statligt museum

Scenkonstmuseet är ett statligt museum för musik, teater och dans och ingår i myndigheten Statens musikverk. Museet invigdes i februari 2017.