" "

 

Dans på och bakom scen

Hur arbetar en dansare och koreograf? Följ med bakom kulisserna, se livedans och testa att skapa egen koreografi när dansaren och koreografen Teresia Björk gästar museet den 14 september–8 oktober.

Scenkonstmuseet riktar strålkastarljuset mot dansen när Teresia Björk gästar museet. I en ny popup-utställning får besökarna möjlighet att uppleva dans på scen och ta del av arbetet bakom den.

Popup-utställning om dans och koreografi

Popup-utställningen Dans och koreografi: Teresia Björk ger en inblick i Teresia Björks samlade produktion. Hennes internationella karriär som koreograf och dansare sträcker sig 35 år bakåt i tiden. Här får vi genom fotografier, film och installationer ta del av hennes tidigare verk, metodik och forskning.

Teresia Björk öppnar popup-utställningen genom att framföra sitt solo Unknown den 14 september. Solot kommer sedan att framföras ytterligare två gånger under utställningen, den 28 september och den 5 oktober.

Kol och vatten på scen i AMORF

Se hur dansens uttryck kan spegla mötet mellan flytande positioner och en fast omvärld i föreställningen AMORF. I den dansar tre dansare i kol med inslag av vatten. Föreställningen är skapad av Teresia Björk och visas som en del av popup-utställningen. Verket framförs på Scenkonstmuseet den 21 september.

Läs mer om dansföreställningen

Skapa egen koreografi

Utöver att se Björks egna verk får du även möjlighet att själv testa på hennes metodik. I samband med popup-utställningen håller Björk i sin workshop Finding tools. I den får du utforska dina egna rörelser och uttryck. Workshoppen riktar sig till alla från 10 år och uppåt, inga förkunskaper krävs.

Läs mer om workshoppen 

Teresia Björk

Teresia Björk har varit verksam som dansare, skådespelare och koreograf både i Sverige och internationellt de senaste 35 åren, också i nära samarbeten inom teater- och filmvärlden. Hon är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan, Balettakademien och Stockholms konstnärliga högskola.

Utställningen Dans och koreografi: Teresia Björk har tidigare visats på Per Jonsson Dance Center (PJDC) i Ljusdal, Hälsingland, då under namnet Att släppa ytan och våga hitta nakenheten initierad av curator på PJDC Agneta Söderqvist.

Popup-utställningen öppnar den 14 september och visas fram till den 8 oktober.

Skrivet av Scenkonstmuseet den 30 juni, 2023
Kategorier: Nyheter
Nyckelord: