" "

 

Ny utställning om Elektronmusikstudion

En utopisk framtidsvision, ny teknik som ska rädda världen och en statlig storsatsning på elektronisk musik. Den 1 december öppnar vi dörrarna till en utställning som tar dig med till den legendariska Elektronmusikstudion, EMS.

Elektronmusikstudion  – konst, teknik och politik

I 60 år har Elektronmusikstudion lockat konstnärer och tonsättare från stora delar av världen. Verksamheten har pågått dygnet runt, året om sedan start. I dag skapas allt från kammarmusik till experimentell klubbmusik på EMS. Nu bjuder vi in dig.

Analog bandteknik och världsunika syntar

Se delar av den ursprungliga studion och kliv in i dagens högteknologiska studio med hjälp av VR. Skapa egna ljud med hjälp av en oscillator och frossa bland över 200 objekt – EMS första dator, en röstförvrängare i form av en brödrost och inte minst den världskända Buchla-synten. 

Från uppslitande konflikter till nystart

Utställningen lotsar dig genom 1960-talets pionjäranda, optimism och framtidstro, via ett konfliktfyllt 1970-tal som urartar i offentliga bråk och blodvite och vidare till 1980-talets nystart i specialbyggda lokaler på Söder Mälarstrand. Det är här Elektronmusikstudion befäster sin plats på den elektroniska musikens världskarta.

Över 30 medverkande konstnärer

Upplev verk av Pär Thörn, Ida Lundén, Åke Hodell, Sonja Åkesson, Knut Wiggen, Erkki Kurenniemi, Daniel M Karlsson, Jenny Sunesson, Guds söner, Ulla Wiggen, Caterina Barbieri, Nadine Byrne, Per Jonsson, Lars Åkerlund, Ákos Rózmann, Amanda Glans, Tarek Atoui och många fler. Utställningen bjuder dessutom på en ny installation av ljudkonstnären Hanna Hartman. 

Läs mer om utställningen

Öppnar 1 december

Utställningen öppnar 1 december och visas till och med 1 september 2024. 

Program fyllt av elektronmusik 

Under utställningsperioden fyller vi museet med elektronmusik. Det blir bland annat hyllningskväll för Ralph Lundsten, visning med curator Mats Lindström, babyrave och firande av Art’s birthday. Mer info kommer inom kort. 

Skrivet av Scenkonstmuseet den 10 november, 2023
Kategorier: Nyheter
Nyckelord: