Nobel Week Lights lyser upp museet

Scenkonstmuseet satsar stort på ljud- och ljuskonst i vintermörkret, både inne och utomhus. Den 2–10 december kan du uppleva konstverket “Circadian Waves: Resonances”, som projiceras på vår historiska museibyggnad.

Upplev skiften mellan ljus och mörker, ljud och tystnad – mitt i stadsmiljön. Circadian Waves: Resonances vill sätta oss i kontakt med våra kroppars inre, förlorade rytm.

Ljus- och ljudinstallationen är ett samarbetsprojekt mellan Konstfack, KTH, SKH och KMH och tar plats utanför museet under ljusfestivalen Nobel Week Lights 2023.

Inspirerat av vår inre dygnsrytm 

Vår inre dygnsrytm justeras varje dag beroende på hur vi exponeras för ljus och mörker. I dagens samhälle är himlen sällan helt mörk, samtidigt som stadsljuden pågår dygnet runt. Det betyder att vi inte styrs av naturens skiften av ljud och ljus på samma sätt som vi gjorde förut.

Konstverket Circadian Waves: Resonances är inspirerat av nobelprisvinnarna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash samt Michael W. Young och deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr dygnsrytmen.

Läs mer om installationen

Visas utomhus 2–10 december

Installationen visas utomhus på Scenkonstmuseet den 2–10 december kl 16–22 och är gratis.

Ännu mer ljudkonst i vintermörkret

Kliv in i museet och upptäck vår nya utställning Elektronmusikstudion – konst, teknik och politik.

Det här är historien om en utopisk framtidsvision, ny teknik som ska rädda världen och en statlig storsatsning på elektronisk musik. Legendariska Elektronmusikstudion, EMS, har lockat konstnärer från stora delar av världen i 60 år. Nu bjuder vi in dig.

Upplev verk av över 30 konstnärer, se delar av den ursprungliga studion och kliv in över dagens tröskel med VR.

Läs mer om utställningen

Skrivet av Scenkonstmuseet den 15 November, 2023
Kategorier: Nyheter
Nyckelord: