![](https://scenkonstmuseet.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/12/Lasecirkel1920x1080_utan-text-1536x864.png)
Läsecirkel: Future Brown Library
Läsecirkel: Future Brown Library
Läsecirkel: Future Brown Library
Scenkonstmuseet bjuder in till läsecirkeln Future Brown Library i samarbete med John-Paul Zaccarini och Pernilla Glaser.
Denna reflekterande läsecirkel är utvecklad utifrån Vetenskapsrådets/Stockholms Konstnärliga Högskolans forskningsprojekt FutureBrownSpace ledd av John-Paul, och läsecirkeln Future making Academy skapad av Pernilla i samarbete med Malmö Universitet.
En läsecirkel med tre tillfällen
Är du intresserad av hur hudfärg kan organisera inkludering, uteslutning, makt och auktoritet? Vill du reflektera över hur postkoloniala konstruktioner av vithet påverkar vardagen för vita, bruna och svarta människor? Vill du undersöka hur ras gestaltas i olika interaktioner? Är du intresserad av hur samtida forskning och litteratur kan stödja nya och olika sätt att tänka och agera?
Alla med intresse för de frågor vi utforskar kan delta. Kravet är att du kan vara närvarande vid alla sessioner och är engagerad i post-rasism, samverkan och framtidsperspektiv. Du är välkommen om du verkar i en miljö där du upplever uteslutning och mikroaggressioner eller om du vill skaffa fler verktyg för att diskutera och arbeta med heterogenitet och rättvisa.
Läsecirkeln hålls på engelska men det finns många möjligheter att samtala på svenska, då huvuddelen av arbetet består av gruppövningar.
Reflektera och diskutera
Future Brown Library erbjuder samtida texter från en kurerad lista och en plats att diskutera, tänka och känna tillsammans.
Läsecirkeln kommer att täcka ämnen som korsningen mellan ras och kön, omedveten rasism, samberoende och masochism, olika koncept för rasifiering och vithet och dessas relation till feminism och klass, förlåtelse och nåd samt omsorg och minne.
Anmäl dig
Kursavgift: 750 kronor
Du köper biljett till den 11 mars, men den gäller för samtliga tre datum.
Mer information
- 3 kurstillfällen, á 3 timmar
- Datum: 11 mars, 25 mars, 8 april 2025
- Tid: 14–17
- Lokal: Scenkonstmuseet, Lilla salen, Sibyllegatan 2 i Stockholm
- Antal deltagare: 30 personer
- Litteratur: 2–3 sidor uppkopierad artikel eller sidor från en bok samt en dikt.
- Vi bjuder på kaffe och smörgås
Kursledare
John-Paul Zaccarini
John-Paul Zaccarini är professor i scenkonst vid Forskningscentrum, Stockholms Konstnärliga Högskola. Han forskar för närvarande om korsningarna mellan konst, terapi och aktivism i sitt projekt FutureBrownSpace som är en kreativ plats för BIPOC att arbeta med Radikal Healing och avkoloniserande forskning inom huvudsakligen vita institutioner och områden.
Pernilla Glaser
Pernilla Glaser är facilitator, pedagog och författare med särskilt fokus på tvärvetenskapliga samarbetsmetoder. Hon skapar och håller utrymmen för reflektion och skapande i skärningspunkten mellan forskning, konst och civilsamhälle.
Pernilla utbildar också lärare och facilitatorer i dialogpraktiker vid till exempel Stockholms Konstnärliga Högskola och Teaterhögskolan Malmö. Pernilla är även verksam som metodutvecklare i forskningsprojektet Society for Transformative Conversations på SLU.