
Klingande akademi: Gunnar Bjursell
Välkommen på en helhetsupplevelse där professor emeritus Gunnar Bjursell berättar om aktuella forskningsrön gällande relationen mellan kultur, hjärna, lärande och hälsa. Kvällen ramas in av levande musik med Stockholms Saxofonkvartett samt dans av Eva Lilja.
Rytm, dans, ton och språk. Det musikaliska språket påverkar våra hjärnor från fosterstadiet till dödsbädden. Professor emeritus Gunnar Bjursell är en av grundarna till Karolinska Institutets plattform Den kulturella hjärnan, där den internationella spetsforskningen om relationen mellan kultur, hjärna, lärande och hälsa fortlöpande presenteras.
I Klingande akademi berättar Bjursell om aktuella forskningsrön på området i levande dialog med Stockholms saxofonkvartett och dansaren Efva Lilja. Klingande Akademi på Scenkonstmuseet blir en helhetsupplevelse som både ger fördjupad förståelse för forskningen och rent bokstavligen illustrerar sambandet mellan vetenskap, musik och kultur.
Om Gunnar Bjursell
Gunnar Bjursell, professor emeritus i genetik och biologi samt en pionjär inom svensk kulturmedicinsk forskning. Han har tidigare forskat kring geners betydelse för folksjukdomar men har under de senaste decennierna fokuserat på sambandet mellan kultur, hjärna och hälsa. År 2024 tilldelades Bjursell Bernadottepriset för sin mångåriga forskning och folkbildande insats om kulturellt engagemangs effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan.
Om Stockholms Saxofonkvartett
Kvartetten som bildades 1969 har fått sig tillskrivet mer än 700 verk av svenska och utländska tonsättare. Ensemblens nuvarande besättning består av Linn Persson, Theo Hillborg, Jörgen Pettersson och Mathias Karlsen Björnstad.
Om Efva Lilja
Efva Lilja är konstnär och arbetar globalt med koreografi som dans, bild och text i verk som tar oss genom olika medvetandelager, erotiska episoder, kontemplativ stillhet eller lekfullhet med politisk udd. Hon är en okonventionell konstnär som med koreograferade förlopp erbjuder bilder och ord att använda i det verklighetsgörande där vardagliga skeenden och handlingar omprövas och ges nya uttryck. Hon skapar gränsöverskridande verk som ofta omskrivits som mycket vackra, poetiska, kontroversiella och många gånger banbrytande inom det koreografiska fältet.
Kvällen arrangeras i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien, Scenkonstmuseet och Kungliga Patriotiska Sällskapet.