Laddar Evenemang
Till kalendern " "

Sound of Stockholm

17:00–23:00 Festival Musik
9
november
Biljettinfo

Sound of Stockholm är en festival för samtida musik och scenkonst, kuraterad och producerad av sina medlemsorganisationer med olika specialiseringar. Från experimentell och elektronisk musik till performance och improvisation. Årets upplaga produceras tillsammans med Statens Kulturråd, Nordisk Kulturfond, Musikverket, RANK, MDT, Elektronmusikstudion (EMS), Goethe Institute samt Creative Europe Program of the European Union.

Festivalen pågår 7–11 november på olika platser i Stockholm och torsdag den 9 november i Scenkonstmuseets konsertsal. Se Sound of Stockholms spelschema för exakta tider.

Kvällens akter

Caterina Barbieri 

Den berlinbaserade och italienska kompositören Caterina Barbieri utforskar teman knutna till artificiell intelligens och objektorienterad perception i en minimalistisk ljudvärld. Kompositionerna sträcker sig från enkla vågformer till en kreativ användning av sequencers som experimenterar med polyfoni och polyrytmik. Med ett unikt angreppssätt fokuserar sig Caterina Barbieri kring den dialog som uppstår mellan människa och maskin, och undersöker de psyko-sociala samband som upprepningar och sekvens har i musik.

Sedan 2013 har Barbieri verkat och producerat musik vid EMS i Stockholm. Hennes debutalbum ‘Vertical’ är skrivet för Buchla 200 och sång, och komponerades mellan hennes experimenterande på EMS och hennes samtida studier på Kungliga Musikhögskolan. För den beryktade festivalen Berlin Atonal har hon också tagit fram multimediaproduktionen Upper Glossa tillsammans med Kali Malone. Hennes senaste album på skivbolaget Important Records, ‘Patterns of Consciousness’ har också hyllats av kritiker. På Sound of Stockholm uppträder Caterina Barbieri tillsammans med Annie Garlid och Evelyn Saylor.

Känslostrukturer

Känslostrukturer är en konversation där hierarki ställs mot organisation, hegemoni mot begär. Som en fortsättning på Konstmusiksystrars deltagande i Sound of Stockholm samlar vi unga kvinnliga artister för att diskutera det konstnärliga arbetets ekonomier, och vad för metoder som finns tillgängliga för att ta plats samt göra sig sedd i en scen som domineras av män.
Medverkar gör Marta Forsberg och Kajsa Lindgren från Konstmusiksystrar, Stine Janvin, och Bergrún Snæbjörnsdóttir. Publiken deltar också i samtalet. Modererar gör Frida Sandström.

Bergrún Snæbjörnsdóttir

Den Oakland och Reykjavik-baserade kompositören, performern, och ljudkonstnären Bergrún Snæbjörnsdóttir återskapar upplevda metafysiska strukturer utifrån empiriska observationer av förhållanden och förluster. Vid Sound of Stockholm kommer Bergrún Snæbjörnsdóttir uppföra verket AREOLAE som kretsar kring känslan av att långsamt brista och förlora kontrollen. Bergrún Snæbjörnsdóttir har en lång bakgrund inom musik och konst, och har uppträtt med artister som Sigúr Ros och Björk.

Konstmusiksystrar

Vem tillåts att ta plats på en scen? Hur upplever vi ljud? Trots att mycket har förändrats i pop/rock-genren är fortfarande kvinnor i minoritet på utbildningar för konstmusik.
Detta är vad som inspirerat grundandet av Konstmusiksystrar, ett nätverk för icke-manliga kompositörer och konstmusiker. Nätverket kretsar kring att få sina medlemmar att jobba fritt och framförallt på sina egna villkor. Initiativet föddes ur frustration, i en omgivning som inte sällan stänger dörren för nya utövare.

Som en del av Sound of Stockholms program kommer Konstmusiksystrar presentera verk delaktiga i den gemensamma strävan att främja jämlikhet mellan könen inom den aktuella scenen. Verken är producerade inom nätverket där medlemmar uppmuntras att dela och sprida olika verk till varandra, under filosofin att det som skapas också bör bli lyssnat på. Curateringen sker genom ett lotteri för att verka mot hierarkiska strukturer och utmana kvalitetsbegreppet.

Verk och konserter av: Simone Wingfors, Kristin, Warfvinge, Juni Andrea Ek, Jana Sleep, Kristine Boussard, Fanny Gruvstad, Klara Andersson.

Hara Alonso

Hara Alonso är musiker från Stockholm. Med en bakgrund som klassiskt skolad musiker jobbar hon med att integrera nya teknologier i musik genom komponerande, utförande och med multimedia. Hon utforskar också nya sätt att använda gamla instrument. Hon har gett konserter solo och med ensemble över hela Europa, på platser som Biennale de Musique en Scène (Lyon-France), SMC Music Computer Association S.T.R.E.A.M. Festival, Kampnagel (Hamburg-Germany), Keroxen (Tenerife-Spain). För Sound of Stockholms kväll på Scenkonstmuseet kommer Hara Alonso presentera en algorave-session, tillsammans med Algorave Stockholm

Kindhom

Kindhom är en programmerare och musiker från Minneapolis i USA. Han komponerar och uppträder enbart med TidalCycles-verktyget där musiken programmeras live för att skapa unika, bastunga kreationer baserade på matematiska mönster och logik. Kindhom kommer presentera en algorave-session tillsammans med Algorave Stockholm.