Laddar Evenemang
Till kalendern ""

Heldag på teckenspråk

12:00–16:00 Föreläsning Föreställning Visning
16
september
12:00–16:00
Fri entré!
Mer om Kännbart

Samtliga programpunkter tolkas till talad svenska.

Kl 12: Visning

Visning av utställningen Kännbart. Tid cirka 30 min.

Kl 13: Teckenspråkspoesi med Bert Liljeholm Brännström

I Kännbart har Bert utvecklat sin berättarkonst så att den ska passa alla, även de som inte kan svenskt teckenspråk. Bert berättar bland annat om känslan av att av att tappa kontrollen över sitt liv. Han beskriver sin kamp, de hinder och det utanförskap som han upplever i samhället på samma sätt som havet kan få dig att tappa fotfästet. 

Bert är en västerbottning som trivs i Göteborgs kultursfär. Han föddes med Ushers syndrom vilket innebär att Bert är döv och har nedsatt syn. I dag är Bert ordförande i FSDB Väst. Han är aktiv inom teaterföreningen GÖTT (Göteborgs teckenspråkiga teater) och är även känd från SVT-produktioner, bland annat den teckenspråkiga julkalendern Julexpressen. Bert var en uppskattad guide av utställningen Kännbart när den visades på Göteborgs stadsmuseum.

Kl 13.45: Tyst Teater: Power play

Sweden’s acclaimed sign language theatre Riksteaterns Tyst Teater, past, present, future – a visual odyssey. Presented in English by artistic director Josette Bushell-Mingo. 

Kl 14: Kulturarv och mänskliga rättigheter

Anna Furumark berättar om rättighetskamper i Sverige och vikten av att dövas historia och kulturarv blir erkänd som en del av samhällets gemensamma berättelse och om kampen att få teckenspråket officiellt erkänt i Sverige som de dövas första språk och tillåtet att använda i skolor. Något som skedde först 1981 genom ett riksdagsbeslut. Anna Furumark arbetar som projektledare och kommunikationsstrateg och leder just nu arbetet i det nationella projektet Heterogena kulturarv. I projektet ingår två utställningar, den regionala 100 % kamp – rättighetskämpar och den större vandringsutställningen 100 % kamp – Sveriges historia och tre böcker: När det stör, 50 rättighetskamper i Sverige 1890–2017 och 100 % kamp – Mänskliga rättigheter och kulturarv, ett arbete som även innefattar programverksamhet, skolsamarbete samt utbildningar. 

Kl 14.30: 13 kvinnor i tystnadens Sverige

Isabel Engwall presenterar boken med 13 verklighetsbaserade biografier och 13 surrealistiska fotografier om döva kvinnor. Boken är en viktig del av vår historia här i Sverige och om hur döva genom historien har varit utsatta för förtrycket på grund av hörselnormen. Boken är gjord av FOTAMIG (Isabel Engwall, biografi och kreatör, Mikael Sundberg, fotograf och Gabriel Jim Nal, scenografi och attribut). 

Kl 14.40: Om ABF Stockholms verksamhet 

Filippa Eneroth presenterar utställningen Taktilt foto & måleri som äger rum parallellt med utställningen på Scenkonstmuseet.

Kl 15: 50 år med dövungdomsrörelsen 

Representanter från SDUF:s styrelse presenterar Sveriges Dövas Ungdomsförbunds jubileumsbok om förbundets 50-åriga historia. Boken som kom ut i december 2016 gjordes av SDUF tillsammans med Charlotte Gustavsson och Urban Mesch och är en unik och viktig historisk dokumentation över 50 år med dövungdomsrörelsen. Bokförsäljning kommer att ske på plats samt information och erbjudande om föreläsning. 

Flera av böckerna som presenteras kommer att finnas till försäljning under dagen.

I samarbete med ABF Stockholm, Sveriges Dövas Ungdomsförbund, Stockholms Dövas Förening och Stockholms Dövas Ungdomsråd.

Symboler för teckenspråk och teleslinga

Skrivet av Scenkonstmuseet den 4 september, 2017
Kategorier:
Nyckelord: