Laddar Evenemang
Till kalendern

Svensk Musikvår och Elektronmusikstudion

19:30–23:00 Konsert

Elektronmusikstudion presenterar: Norelius, Hedsund, Magnusson, Lindgren 

Musik för sågklingor, liveframförd datormusik samt två verk för saxonfonkvartett och elektronik. Museet gästas av den ambulerande konstmusikfestivalen Svensk musikvår och Elektronmusikstudion, EMS. EMS presenterar musik av fyra tonsättare som tar sig an den elektroniska musiken med sinsemellan olika utgångspunkter.

Lise-Lotte Norelius: Nightmen

Lise-Lotte Norelius har mer än 30 års erfarenhet som musiker. Hon etablerade sig tidigt som slagverkare, men har sedan 00-talet i huvudsak trakterat live-elektronik och allsköns objekt. Hon har bland annat komponerat musik för högtalare, musiker med live-elektronik, poesi, teater, installationer och dansföreställningar. Verket Nightmen är skriven för Stockholms Saxofonkvartett och elektronik. Titeln är hämtad från en amerikansk sci-fi-serie med en saxofonist som superhjälte.

Helene Hedsund: Nio stationer

Helene Hedsund är tonsättare med ett förflutet i depprockbandet Nevskij Prospekt. Hon har varit verksam vid EMS sedan 1990-talet och är nu doktorand vid University of Birmingham. Verket Nio stationer utgörs av inspelningar från nio olika stationer i Europa. De nio starkaste frekvenserna för varje station har analyserats fram. Dessa hörs i bakgrunden genom hela stycket, som en resa. En station i taget.

Louise Magnusson: HÄJÄR

Louise Magnusson kommer ursprungligen från Piteå, hon är utbildad och verksam i Göteborg som kompositör och musiker. Hon är en del av arrangörsföreningen GEIGER samt musiker i Noise-ensemblen GGR BETONG. I verket HÄJÄR tar hon inspiration av den norrländska skogsindustrin och inkorporerar den klingande metallen i en elektroakustisk Folknoise. Ur utvecklingen av stålet kommer en kvalitet. Ur berättartraditionen en musik. När sågverken står stilla och klingorna avverkat sin livslängd ges dem en ny röst och en ny sång att sjunga.

Kajsa Lindgren: Loss

Kompositören och ljudkonstnären Kajsa Lindgren arbetar med att utforska miljöer och ämnen genom ljudperspektiv. Hennes verk innehåller ofta fältinspelningar och hon använder intervjuer som metod i sin strävan att hitta nya framförandeformer som är anpassade efter verken, snarare än tvärtom. Loss är ett beställningsverk av Stockholms Saxofonkvartett och uruppförs här. Kvartetten och de fyra högtalarna bildar tillsammans en oktett, omsorgsfullt placerade i rummet för att ljudrummet ska omsluta publiken.

Läs mer på Svensk Musikvårs webb

I samarbete med Elektronmusikstudion, EMS, med ekonomiskt stöd från Musikverket.