Museet dokumenterar coronakrisen

Scener står tomma och yrkesgrupper inom scenkonsten står utan jobb. Coronakrisen slår hårt mot samtliga delar av samhället. Nu samlar Scenkonstmuseet in erfarenheter från scenkonstarbetare i hela Sverige.

Hur ser vardagen ut för Sveriges skådespelare, musiker, dansare och andra scenkonstarbetare på och bakom scenen när kulturlivet i hela landet stänger ner? Som ett led i uppdraget att dokumentera svensk scenkonst och bevara den för framtiden uppmanar museet nu professionella aktörer inom teater, musik och dans att berätta om sin vardag i coronakrisens spår.

”Vi kan inte ana vidden av krisen”

– Scenkonsten går igenom en kris som vi i nuläget inte ens kan ana vidden av. Genom insamlingen vill vi skapa en bild för framtiden att se tillbaka på, säger Scenkonstmuseets chef Christina Kåremo Sköldkvist.

Hon hoppas nu att så många som möjligt ska besvara ett antal frågor, antingen skriftlig eller genom att plocka upp sin mobil, spela in en kort videorapport om sin vardag och skicka in till museet.

Bevara materialet för framtiden

–  Vilka konsekvenser får det för alla de individer som skulle ha arbetat på eller bakom scen denna vår? Vad gör de i stället? Vi har sett prov på många kreativa lösningar med allt från livesändningar från tomma salonger till streamade spelningar hemifrån vardagsrummet. Denna kreativitet vill vi också bevara för framtiden, säger Christina Kåremo Sköldkvist.

Det insamlade materialet arkiveras och kommer att finnas tillgängligt för forskning. Insamlingen är del i en bredare satsning tillsammans med Svenskt visarkiv och Musik- och teaterbiblioteket.

Del av en större satsning

Förutom material från scenkonstaktörer samlas enkätsvar in från ett brett spektrum av aktörer i musiklivet – från frilansande musiker till arrangörer av spelmansstämmor och större festivaler.

Är du verksam inom scenkonst? Berätta din historia!

Hur har du påverkats?
Har produktioner ställts in?
Vad gör du i stället?
Hur ser din vardag ut?
Vad tror du om framtiden?

Svara på dessa frågor skriftligt i ett mail eller spela in en kort video med mobilen och skicka till info@scenkonstmuseet.se.

Tillsammans skriver vi scenkonsthistoria.

Skrivet av Scenkonstmuseet den 3 april, 2020
Kategorier: Nyheter