Om Scenkonstmuseet

– En plats, en scen, en röst för den skapande människan

Kliv in i scenkonstens värld

På Scenkonstmuseet får du uppleva teaterns, dansens och musikens magi – på scen och bakom kulisserna. Här möts historia och samtid inom scenkonstområdet och du som besökare får själv möjlighet att delta. Vi vill väcka din nyfikenhet för konstarterna, fördjupa dina kunskaper och samtidigt öka insikten om din egen skapande förmåga.

Mitt i Stockholm

Scenkonstmuseet tar plats mitt i centrala Stockholm, i Kronobageriet invid Dramaten. Huset har tre våningsplan med plats för utställningar och en stor konsert- och föreställningslokal. Byggnaden är Stockholms äldsta bevarade industribyggnad och var under 300 år hem för militärens bageri. Detta statliga byggnadsminne har nu renoverats med varsam hand för att ge plats åt ett tillgängligt och modernt museum.

Ett helt nytt museum

11 februari 2017 invigdes nya Scenkonstmuseet av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Under våren har ett intensivt arbete pågått för att bygga upp museets löpande program- och pedagogiska verksamhet. Verksamheten ska spegla samhällets mångfald, alla är välkomna och alla ska ha möjlighet att delta. På Scenkonstmuseet är blandningen av konstarter lika viktig som blandningen av människor. 

Stora samlingar

Scenkonstmuseet är ett nytt museum, men samlingarna har byggts upp under mer än hundra år. I föremålssamlingarna hittar du scenografi- och kostymskisser, scenkostymer, grafik, måleri, karikatyrer, marionettdockor, byster, masker, en omfattande commedia dell'arte-samling samt en del kuriosa – sammanlagt 50 000 objekt. Museets instrumentsamling är en av världens största med över 6 000 instrument, de äldsta från tidigt 1600-tal.