""

Museet samlar in #metoo-upprop

Från hårdrockare till regissörer. Scenkonstmuseet samlar in upprop och vittnesmål som kommit från den svenska scenkonstbranschen i spåren av #metoo. Materialet kommer därmed att bevaras för framtiden.

""

Högaktuell dansfestival med Cullbergbaletten

Scenkonstmuseet är en av scenerna när Cullbergbalettens nya dansfestival LABO Stockholm går av stapeln 11–21 april. Festivalen placerar dansen mitt i samtiden och i många fall bjuds även publiken in att delta.

""

Scenkonstmuseet till final i Årets utställning

Scenkonstmuseet har knipit inte mindre än två av tre finalplatser i det prestigefyllda priset Årets utställning 2017. Både huvudutställningen På scen och den tidigare utställningen … and it’s gone! är finalister.

""

Bli dockmakare för en dag

Omöjliga, fantastiska, fantasifulla, overkliga och överdrivna. Teaterdockor kan göra nästan vad som helst – missa inte chansen att bygga din egen i museets ateljé under sportlovet v. 9.

""

Premiär: Sing-along med Scengångaren

Scengångaren, museets inneboende, är i full färd med att finslipa och förbereda sig inför sitt nya koncept: sing-along för de minsta. Under sportlovet är det världspremiär!

""

Museet fyller ett år!

Tolv spännande månader har nu gått sedan Scenkonstmuseet slog upp portarna och det är dags att fira ettårsdag. Gå två betala för en och kom och fira med oss söndag den 11 februari! Under 21 år – gratis som vanligt.

""

Scenkonstmuseet bjuder in till lärarkvällar

Är du lärare och arbetar inom förskola, grundskola eller gymnasiet? Välkommen på lärarkväll på Scenkonstmuseet den 13 eller 15 februari.

""

Träffa oss på museernas skolmässa

Tillsammans med 48 andra museer och kulturinstitutioner bjuder Scenkonstmuseet in till mässa. Vi ses på ”Skola + museum = sant” på Sjöhistoriska museet den 22 januari.

Ingmar Bergman tillsammans med scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss och författaren Peter Weiss under uppsättningen av Rannsakningen på Dramaten 1966. Foto: Beata Bergström

Scenkonstmuseet firar Bergmanåret 2018

Scenkonstmuseet uppmärksammar Bergmanåret 2018 med en stor utställning om regissörens arbete på scen och bakom kameran. Utställningen riktar även strålkastaren mot flera av dem som var med och förverkligade hans scen- och filmproduktioner.

Alice Tegnér vid pianot i sitt hem i Djursholm, 1932. Foto: Karl Sandels/Bonnierarkivet/Scanpix

Inget luciafirande utan Alice Tegnér

Gläns över sjö och strand – eller Betlehems stjärna som den egentligen heter – är en av våra mest folkkära jul- och luciasånger. Mindre känt är kanske att det var ”den svenska barnvisans moder” Alice Tegnér som låg bakom den första tonsättningen av Viktor Rydbergs dikt.