Ingmar Bergman tillsammans med scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss och författaren Peter Weiss under uppsättningen av Rannsakningen på Dramaten 1966. Foto: Beata Bergström

Scenkonstmuseet firar Bergmanåret 2018

Scenkonstmuseet uppmärksammar Bergmanåret 2018 med en stor utställning om regissörens arbete på scen och bakom kameran. Utställningen riktar även strålkastaren mot flera av dem som var med och förverkligade hans scen- och filmproduktioner.

Alice Tegnér vid pianot i sitt hem i Djursholm, 1932. Foto: Karl Sandels/Bonnierarkivet/Scanpix

Inget luciafirande utan Alice Tegnér

Gläns över sjö och strand – eller Betlehems stjärna som den egentligen heter – är en av våra mest folkkära jul- och luciasånger. Mindre känt är kanske att det var ”den svenska barnvisans moder” Alice Tegnér som låg bakom den första tonsättningen av Viktor Rydbergs dikt. Orimligt nervös – så beskrev Alice Tegnér sin sinnesstämning […]

I förgrunden museets maskot, dockfiguren Scengångaren, som lyssnar på hörlurar. I bakgrunden museivärd och barn.

Familjevisning med Scengångaren

När dagarna är som kortast och vintermörkret som mest kompakt vågar sig äntligen ut – Scengångaren. Scengångaren är en blyg och ljusskygg men ack så showig varelse som bor här på museet. I mellandagarna bjuder hen in till guidad visning för hela familjen. Visningarna hålls den 27–30 december och ingår i museientrén. Passar bäst från tre år och uppåt men småsyskon får förstås också följa med.

Instrumentbygge på Kulturfestivalen 2017. Foto: Scenkonstmuseet

Jullov med instrumentbygge

Burkfågel, skogsdjävul eller panflöjt? Under mellandagarna står Scenkonstmuseets ateljé på vid gavel och våra pedagoger är på plats för att hjälpa dig att bygga instrument. Använd museets mallar eller om du hellre vill – uppfinn ett eget instrument! 27–30 december mellan klockan 13 och 15 är ateljén öppen. Aktiviteten passar från fem år och uppåt.

Bild på arkivhyllor

#tystnadtagning till Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet samlar in uppropet och vittnesmålen som kommit in under #tystnadtagning. Insamlingen sker i samarbete med personerna bakom uppropet. Materialet kommer därmed att bevaras för framtiden.

En hand spelar på en platssträng i ett lila ljussken

Gästspel i Ljudskogen

Fem nya ljudverk – där det är du som besökare som bestämmer hur det ska låta. Den 16 och 17 november intar studenter från Kungl. Musikhögskolan Ljudskogen på Scenkonstmuseet med nyproducerade verk.

Scenkonstmuseet i sommarsol. Foto: Jonas André/Scenkonstmuseet

Nytt samarbete med Swedish Music Hall of Fame

Populärmusikens kulturarv lyfts fram i rampljuset. Swedish Music Hall of Fame tar plats på Scenkonstmuseet med en ny utställning som ska berätta Sveriges moderna historia genom dess musik. Utställningen öppnar under våren 2018.

Två skuggspelsfigurer, en dinosaurie och en fisk.

Ägna höstlovet åt skuggspel

Är det ett skräckinjagande monster som tornar upp sig på väggen eller en gullig kanin? Du bestämmer! Under höstlovet står Scenkonstmuseets ateljé på vid gavel, fullproppad med allt du kan tänkas behöva för att bygga din egen skuggspelsfigur.

Grön fyrkantig syntfågel lutad mot pelare.

Syntfåglar kläcks på Scenkonstmuseet

Många fågelarter flaxar söderut såhär års, men syntfågeln flyger mot strömmen. Under höstlovsveckan 44 håller Håkan Lidbo och Max Björverud workshop på Scenkonstmuseet där deltagarna får bygga sin egen syntfågel.

Foto: Christer Landergren

Konsert och skivsläpp: Jazz Cosmopolit

Caprice Records skivserie Svensk Jazzhistoria har nu nått 1970-tal, en tid då jazzens gränser tänjdes – eller rentav sprängdes. Skivsläppet firas med presentationer och levande musik på Scenkonstmuseet.