Musikproducenten Håkan Lidbo håller upp två syntfåglar framför ögonen.

Bygg din egen syntfågel

Syntfåglar kläcks på Scenkonstmuseet

Många fågelarter flaxar söderut såhär års, men syntfågeln flyger mot strömmen. Under höstlovsveckan 44 håller Håkan Lidbo och Max Bjärverud workshop på Scenkonstmuseet där deltagarna får bygga sin egen syntfågel.

En ny elektronisk, interaktiv fågelart är på väg att bosätta sig i området runt Scenkonstmuseet på Östermalm i Stockholm. Fågeln kläcks inte på sedvanligt sätt ur ett ägg, i stället uppstår den i en workshop ledd av musikproducenterna och ljudkonstnärerna Håkan Lidbo och Max Bjärverud.

Syntfågeln trivs i träd

Alla från 12 år och uppåt kan delta i workshoppen och bygga sin egen syntfågel med hjälp av enkla komponenter, lödkolvar och limpistoler.

Syntarna monteras sedan i en box och sätts upp i träd eller på trafikstolpar, i en park eller kring ett torg. Därefter kan vem som helst spela på syntarna som man enkelt kan få att låta som fåglar. Som tur är är syntfåglarna inte särskilt ljudstarka så boende i närområdet störs inte.

Kläckning under höstlovet

Workshopparna hålls torsdag–söndag under höstlovet vecka 44. Pris och exakta tider hittar du i Scenkonstmuseets kalender.