Instrumentbygge på Kulturfestivalen 2017. Foto: Scenkonstmuseet

Jullov med instrumentbygge

Burkfågel, skogsdjävul eller panflöjt? Under mellandagarna står Scenkonstmuseets ateljé på vid gavel och våra pedagoger är på plats för att hjälpa dig att bygga instrument. Använd museets mallar eller om du hellre vill – uppfinn ett eget instrument!

Scenkonstmuseet har en av världens största instrumentsamlingar med över 6 000 instrument av vitt skilda slag. Bland de mer exklusiva exemplaren finns till exempel en flöjt i äkta guld som tillhörde flöjtisten Gunilla Palmqvist von Bahr.

Vi kan inte utlova guld, däremot en hel del andra material, till exempel kapsyler och toapappersrullar. Ateljén är öppen för instrumentbygge den 27–30 december mellan klockan 13 och 15 och aktiviteten passar från fem år och uppåt. Läs mer i Scenkonstmuseets kalender.

När du är på museet ska du förstås passa på att besöka utställningen På scen också, där du kan se Gunilla Palmqvist von Bahrs guldflöjt med egna ögon. Här får du även en inblick i Sveriges långa och starka ställning inom instrumenttillverkning.

Visste du till exempel att det har funnits så mycket som 600 fabriker och verkstäder för pianon och orglar i Sverige men att ingen av dem finns kvar i dag? Sverige har också legat i täten när det kommer till dragspelstillverkning. När AB Albin Hagström la ner verksamheten 1983 hade de tillverkat och exporterat drygt 700 000 dragspel och 130 000 elgitarrer världen över.