Ägna höstlovet åt skuggspel

Är det ett skräckinjagande monster som tornar upp sig på väggen eller en gullig kanin? Du bestämmer! Under höstlovet står Scenkonstmuseets ateljé på vid gavel, fullproppad med allt du kan tänkas behöva för att bygga din egen skuggspelsfigur.

Dockteater tros vara en av de äldsta teaterformerna i världen, känd för att gestalta det omöjliga, fantastiska, fantasifulla, overkliga och överdrivna. Dockor kan göra vad som helst, nästan i alla fall.

Trollbindande skugga

En del inom dockteatertraditionen är skuggspel. De flesta av oss har provat en enkel variant hemma, genom att forma händerna till figurer som bildar skuggor på väggen.

Skuggspelsteater innehåller ofta dockfigurer och den som håller i dockan kallas spelare. Dockan är ibland monterade på stavar som spelaren håller i. Ofta spelar de bakom en skärm medan olika typer av ljus skapar de skuggeffekter som trollbinder publiken.

Öppen ateljé på Scenkonstmuseet

Under höstlovet vecka 44 kan besökare bygga sin egen skuggspelsfigur i Scenkonstmuseets ateljé. Museets pedagoger dukar upp med mallar, material och expertis. Från fyra år och uppåt. Ateljén är öppen tisdag till torsdag, exakta tider hittar du i Scenkonstmuseets kalender.